Inleiding:

Complex bestaande uit een viertal aaneengesloten GRAFKELDERS en een vrijstaande GRAFKAPEL. De grafkapel en grafkelders bevinden zich op het kerkhof dat tegen de helling van de Couberg in Valkenburg aan de Geul is gesitueerd. De grafkelders zijn tussen 1864 en 1892 gebouwd. De vrijstaande grafkapel dateert uit omstreeks 1892 en is gebouwd naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers. Onder deze kapel bevindt zich een grafkelder. De grafkapel is gebouwd in een neo-gothische stijl, de grafkelders in neo-gothische en neo-romaanse trant.

Het overig gedeelte van het kerkhof is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

Complex bestaande uit vier aaneengesloten grafkelders en een vrijstaande grafkapel op een van rijkswege onbeschermde begraafplaats. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en hardsteen. De entreepartij tot de grafkelder en de zich daarop bevindende grafkapel van de familie Habets is gebouwd in een neo-gothische stijl naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers. De grafkelder van de familie De Guasco is eveneens gebouwd in neo-gothische trant. De grafkelder van de familie Palmen is gebouwd in een neo-romaanse stijl. De grafkelder van de familie Wehry tenslotte is gebouwd in een neo-gothische trant.

Waardering:

Het complex bestaande uit vier grafkelders en een grafkapel bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het complex bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteit van de ontwerpen en de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarden ontleent het complex aan zijn betekenis als essentieel onderdeel van de begraafplaats van de kern Valkenburg aan de Geul en daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats.

De vier grafkelders en de grafkapel zijn van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.