Inleiding

Complex van de voormalige BLOEMENVEILING 'Bloemenlust', gebouwd in 1921/1922 naar het ontwerp van M. de Klerk (1884 - 1923) (zaal I) in de stijl van de Amsterdamse School; uitgebreid in 1926/1927 naar het ontwerp van J.F. Staal (1879 - 1940) (pakzalen) en in 1928/1930 naar het ontwerp van ir. J.F. Berghoef (1903 - 1994) (zaal II en DUBBELE CONCIERGEWONING) in de stijl van de Amsterdamse School. Het complex is gebouwd in opdracht van de coöperatieve veilingvereniging 'Bloemenlust' en is gelegen aan de noordzijde van de Oosteinderweg met een vaart aan de oostzijde.

Het complex bevat de volgende onderdelen: 1. Het in meerdere fasen tot stand gekomen VEILINGGEBOUW.

2. De bijbehorende dubbele CONGIERGEWONING.

N.B. De uitbreidingen aan de zuidwest- en noordwestzijde van zaal II vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Complex van de voormalige bloemenveiling "Bloemenlust", bestaande uit, Zaal I, noordwest-zuidoost georiënteerd en met de voorgevel aan de Oosteinderweg gelegen; een uitbreiding in de zuidwesthoek onder lessenaarsdak en Zaal II, noordoost-zuidwest georiënteerd en gesitueerd aan de noordzijde, aansluitend aan Zaal I. De dubbele congiërgewoning is vrijstaand gesitueerd op het terrein aan de zuidwestzijde. Alle gebouwen zijn opgetrokken in baksteen, met siermetselwerk, onder met pannen gedekte zadeldaken en expressionistisch gedetailleerd.

Waardering

Het complex van de voormalige bloemenveiling "Bloemenlust" met bijbehorende congiërgewoning is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bloemenveilinggebouw met dubbele congiergewoning, uit de periode 1921-1930 in fasen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerpen van de architecten M. de Klerk, J.F. Staal en J.F. Berghoef.