Complexgegevens

Complexnummer
527059

Omschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een BOERDERIJ en een BIJSCHUUR voor een gemengd bedrijf, gebouwd in opdracht van de Directie van de Wieringermeer op kavel P31. De ontginningsboerderij is een zogenaamde "Wieringermeerboerderij", een kop-rompboerderij met zij-langsdeel van het type S en is gebouwd in 1943, waardoor het tot de oudste boerderijen in de polder behoort. Het met de schuur verbonden woongedeelte is van een type, dat verwant is aan de aangebouwde woningen van het type H, die horen bij de boerderijen van het type Q. De boerderij is opgetrokken in een aan de Delftse School verwante bouwstijl. De bijschuur van het type C is gebouwd in 1944, evenals de boerderij naar een uit 1942 daterend ontwerp van de Bouwkundige Afdeling (boerderijenbouw) van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken.

Omschrijving

Kop-rompboerderij en een gedeeltelijk gesloten bijschuur (kapschuur) onder met verbeterde Hollandse pannen gedekte kappen. Alle bouwdelen hebben een rechthoekige plattegrond. Alle gevelopeningen in de complexonderdelen zijn rechtgesloten.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

- De boerderij is van cultuurhistorisch belang als een van de oudste nog bestaande en in gebruik zijnde bouwwerken in de Noordoostpolder. De "Wieringermeerboerderijen" zijn bovendien van bijzondere belang vanwege hun oorspronkelijke functie als ontginningsboerderij.

- De boerderij heeft architectuurhistorische waarde als een goede representant van een type met een vrij traditioneel uiterlijk, maar waarin al wel gebruik is gemaakt van een moderne spantconstructie.

- De boerderij is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

- De bijschuur heeft architectuurhistorische waarde als goede representant van een schaars geworden type, waardoor het tevens zeldzaamheidswaarde heeft.

- De boerderij en de bijschuur hebben ensemblewaarde vanwege de situering, vanwege de historie van de polder en de ontwikkeling van het landschap waarmee het onverbrekelijk is verbonden, alsmede vanwege de onderlinge functionele en visuele samenhang.