Inleiding

Complex van een BOERDERIJ en AARDAPPELBEWAARPLAATS, gebouwd voor de akkerbouw in opdracht van de Directie van de Wieringermeer op kavel T112. De ontginningsboerderij werd gebouwd in 1943. De schuur van de boerderij is van het type Q7h(t) en het hierbij horende, aangebouwde woongedeelte is van het type H. De trekkerbox en de koestand in de schuur zijn ingebouwd in 1948. De luchtgekoelde, dubbele aardappelbewaarplaats is van het type J en dateert van 1953. De dichtbij staande, enkele betonloods is toegevoegd in 1977 en valt buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Een boerderij bestaande uit een evenwijdig aan de weg staand, traditioneel vormgegeven hoofdgebouw met hier loodrecht opstaande, in moderne materialen opgetrokken aardappelbewaarplaats, links van de boerderij.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

- De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als een van de oudste nog bestaande en als zodanig nog in gebruik zijnde bouwwerken in de Noordoostpolder. De "Wieringermeerboerderij" is bovendien van bijzonder belang vanwege de oorspronkelijke functie als ontginningsboerderij en als een bijzondere schakel in de ontwikkeling van de boerderijenbouw in Nederland.

- De boerderij is van architectuurhistorisch belang als een goede representant van een type met een nog vrij traditioneel uiterlijk, maar waarin al wel gebruik is gemaakt van een moderne spantconstructie. De dubbele aardappelbewaarplaats is van belang vanwege de moderne, op het gebruik gerichte vormgeving en het materiaalgebruik.

- De boerderij en aardappelbewaarplaats hebben ensemblewaarde vanwege de situering, vanwege de onderlinge visuele en functionele samenhang en omdat ze deel uitmaken van de historie en de ontwikkeling van het polderlandschap waarmee ze in visueel en functioneel opzicht onlosmakelijk zijn verbonden.

- De boerderij en aardappelbewaarplaats zijn bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.