Spieringstraat 1, 2801 ZH te Gouda

Omschrijving

V.M. WEESHUIS. Langwerpig GEBOUW van veertien vakken op de hoek van de Spieringstraat en de Patersteeg. Sierlijke topgevel met natuurstenen banden, korfbogige ontlastingsbogen, geprofileerde waterlijsten, top met rolwerk-contouren en sierankers, gedateerd 1642.

De zijgevel aan de binnenhof heeft geblokte ontlastingsbogen boven de vensters; de gevel aan de Patersteeg daarentegen is grotendeels blind. Naast de voorgevel natuurstenen poortje tussen Jonische pilasters, bekroond door opzetstuk met reliëf van twee weeskinderen met stadswapen, waarboven gebogen fronton met puttokopje en: 1643.

Interieur: gesneden schouw (XVII) op caryatiden in de vorm van weeskinderen. Hierboven draagstuk van een laat-gotische schoorsteen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid