Bij Kerkhofslaan 2, 9967 RN te Eenrum

Inleiding

BEGRAAFPLAATSHEK op de Nederlands Hervormde begraafplaats die binnen de uitbreiding van het beschermde dorpsgezicht valt. De begraafplaats bestaat uit een rechthoekig terrein, omringd door bomen en struiken en een sloot. Een pad met aan weerszijden hoge bomen verleent vanaf de Hereweg toegang tot hek en terrein. Tevens loopt vanaf de Zuiderstraat een pad naar de begraafplaats. Naast de begraafplaats staat de bijbehorende kosters- en lijkwachterswoning uit 1927. Op het terrein bevindt zich een aantal aardige grafzerken, waaronder twee gietijzeren zerken uit 1865 en 1869 en een metalen doos met hulde aan de S.D.A.P afdeling Eenrum. Begraafplaats en kosterswoning vallen buiten rijksbescherming vanwege onvoldoende kwaliteit.

Het hek is volgens een plaatje in een van de pijlers vervaardigd door "Pletterij Den Haag", wat betekent dat het waarschijnlijk van gieterij Enthoven uit Den Haag afkomstig is.

Omschrijving

BEGRAAFPLAATSHEK uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat toegang verschaft tot de Nederlands Hervormde begraafplaats. Het hek bestaat uit twee gietijzeren hoofdpijlers met aan weerszijden een kleinere pijler waartussen beweegbare hekken zijn opgehangen. De ronde hoofdpijlers hebben een gedecoreerde piedestal met een gegroefde schacht en een kapiteel met vier leeuwekopjes en een kroon. Bovenop prijkt een gietijzeren dennenappel. De zijpijlers zijn geheel gegroefd en hebben tevens een dennenappel bovenop. Aan de voet van de linker zijpijler bevindt zich een ijzeren plaatje waarop staat: Pletterij Den Haag.

Het uit twee delen bestaande beweegbare hek tussen de hoofdpijlers is van smeedijzer en heeft in het midden van elk deel een gietijzeren zandloper met vleugels. Bovenin staat verspreid over beide delen in gietijzeren letters: GEDENK TE STERVEN.

De smeedijzeren hekken tussen de hoofd- en zijpijlers hebben in het midden een gietijzeren ster. Aan weerszijden van de zijpijlers een gekruld vleugelstuk met gietijzeren punten en bliksemschichten.

Toegangshek begraafplaats van algemeen belang

- als fraai voorbeeld van een hek van "Pletterij Den Haag"

- vanwege de mengeling van gebruikelijke doodssymbolen met andere symbolen

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de mooie ligging binnen de uitbreiding van het dorpsgezicht aan het eind van de Kerkhofslaan bij de kosterswoning

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Hervormde begraafplaats