510310 - "N.V. Hollandsche Kaashandel"
Stompwijk F 3379
Delftsekade 31, 2266 AJ te Leidschendam

Inleiding

KAASPAKHUIS in 1902 naar ontwerp van A. Romeyn tot stand gekomen en uitgevoerd in Overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Kaaspakhuis van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een gebroken zadeldak met zwarte kruispannen gedekt. De gepleisterde plint en de speklagen in de gevels van het woonhuis en koetshuis lopen door in die van het pakhuis. Op de begane grond in de voorgevel (noord) een dubbele opgeklampte getoogde inrijdeur met decoratieve gietijzeren roosters als in het koetshuis onder een segmentboog tussen twee vensters met luiken. Op de verdieping een rechtgesloten luik tussen twee vensters. Zolderverdieping met centraal luik tussen twee gietijzeren roosvensters en in de geveltop een hijsbalk. Wit geschilderd fries met opschrift N.V. Hollandsche Kaashandel. In de wit geschilderde zijgevel (west) vier vensterassen met rechtgesloten vensteropeningen en houten luiken. Inwendig op de begane grond een betegelde koelruimte en koelcel. Op de verdiepingen restanten van de oorspronkelijke stellingen en kaasplanken.

Waardering

Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatieve beelddrager van een belangrijke regionale en nationale economische ontwikkeling; de fabricage en handel in kaas. Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie en de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van zowel in- als exterieur. De hoge ensemblewaarde wordt bepaald door de ruimtelijke en functionele samenhang met het aangrenzende woonhuis annex koetshuis. Van stedebouwkundig belang is de beeldbepalende situering aan de Delftsekade in Leidschendam.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kaaspakhuis