Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512462
Complexnummer
512459 - Begraafplaats Complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/193
Kadastrale aanduiding
Krimpen aan de Lek B 455
Krimpen aan de Lek, Binnendijks o. v. Krimp

Omschrijving

Inleiding

GRAFKELDER uit het eind van de vorige eeuw is vormgegeven in Neoclassicistische stijl. Het graf ligt aan de oostzijde van het oudste, 19de-eeuwse deel van de met bomen beplante Algemene Begraafplaats aan de Molenweg, zuidelijk van de grafkelder van K. Smit (complexonderdeel 2), gesitueerd in het vlakke polderlandschap. Het is groter dan en springt iets terug ten opzichte van de overige grafkelders.

Omschrijving

Grafkelder is een vrijstaand éénlaags gebouwtje, opgetrokken van gepleisterde ijsselsteen met schijnvoegen onder een met gesmoorde Tuile du Nordpannen gedekt zadeldak, voorzien van ijzeren, op steunen rustende goten. De getoogde opgeklampte dubbele deur is geplaatst binnen een risaliet met puntgevel, geflankeerd door lisenen met aan weerszijden smalle langsgeveldelen.

Waardering\t

De grafkelder is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkelder in Neoclassicistische stijl uit omstreeks 1900. Tevens is het een herkenbaar voorbeeld uit de ontwikkeling die de funeraire cultuur in die tijd doormaakte. De grafkelder is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De grafkelder is het meest beeldbepalende grafmonument, gelegen op het oudste deel van de algemene begraafplaats, en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512459. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver