Avereest G 4794
Veldzichtlaan 1, 7707 BC te Balkbrug

Omschrijving

Wit gepleisterde villa met verdieping, opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond met risalerende middenpartij in de voorgevel (N) en een uitgebouwde serre met balkon aan de achtergevel (Z). Hoofdvolume en risaliet hebben haaks op elkaar staande, afgewolfde zadeldaken met overstek op houten consoles. Ter plaatse van de topgevels is langs de dakranden fraai snijwerk aangebracht. De daken zijn gedekt met rode tuile du nord pannen en hebben pironnen op de nokhoeken.

Het pand heeft een grijs geschilderde plint, diverse rode siermetselwerk banden en boven de ramen getoogde hanekammen van rood siermetselwerk. Het middenrisaliet heeft een ingangspartij met natuurstenen brievenbus en een door houten kolommetjes gedragen luifel. Daarboven een grote natuurstenen plaat met de naam "ERICA" en in de geveltop drie verticale traplichten. Aan weerszijden van het risaliet is op begane grond en verdieping een schuifvenster geplaatst. De ramen hebben een verticale middenstijl in zowel onder- als bovenraam. In de zijgevels zijn op begane grond en verdieping identieke schuiframen, in de geveltop twee kleinere ramen. De achtergevel heeft rechts naast de serre en op het balkon dubbele deuren onder bovenlicht, verder op de verdieping een schuifraam en een kleiner rechthoekig raam.

De westgevel heeft een aanbouw onder plat dak van vermoedelijk latere datum en een over de volle gevelhoogte risalerende schoorsteen.

Waardering

Woonhuis geneesheer-directeur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere complexonderdelen

- vanwege de op de Chaletstijl geinspireerde architectuur

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende ligging.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning geneesheer-directeurswoning Veldzicht inrichting

Metzelaar, W.C. ; Overijssel