Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518711
Complexnummer
518709 - Kerkcomplex Sint Antonius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82934/138
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Strijp C 6614
St Antoniusstraat 5, 5616 RT te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

KOSTERSWONING behorend bij de voormalige Sint Antoniuskerk, gebouwd tussen 1917-1919 door architect J.H.H. van Groenendael in Traditionalistische stijl.

Omschrijving

KOSTERSWONING, éénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder tentdak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het pand is uitgevoerd in Kunrader steen. De blokken zijn in een grillig patroon geplaatst, plint en kroonlijst zijn daarentegen regelmatig uitgevoerd.

Tegen de voorzijde is een erker geplaatst met samengestelde ramen, de bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling. Rechts daarvan bevindt zich de deur waarboven een luifel is aangebracht. Naast de deur is een smal rechthoekig licht zichtbaar.

In het dakvlak is aan de voorzijde een brede dakkapel, samengesteld uit vijf zesruitsramen, geplaatst.

Rechts is een bouwlid met rondboogpoort geplaatst. Hiermee is de woning met de kerk verbonden.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling op de begane grond, bestaande uit een gang met daarnaast een kamer-en-suite, bewaard gebleven.

Waardering

De kosterswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kosterswoning. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Eindhoven en de ligging ten opzichte van Philipsdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518709. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1919
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Geen specifieke stijl genoemd

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Groenendaal, J.H.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur