Bellingwolde L 389
Hoofdweg 86, 9695 AM te Bellingwolde

Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ waarvan het voorhuis in 1875 in een Eclectische stijl voor een oudere schuur is gebouwd. Opdrachtgever was G.H. Diddens. De schuur is later verlengd. In 1958 is op het achtererf een kapschuur gebouwd, die wegens de te geringe ouderdom vooralsnog buiten de bescherming van rijkswege valt.

Bij de boerderij hoort een grote tuin waarin restanten van een landschappelijke aanleg te herkennen zijn, zoals een bergje en een plaatselijk tot vijver verbrede gracht. In de tuin een aantal monumentale bomen, waaronder een rode beuk. Het erf met restant van een boomgaard, is grotendeels omzoomd door singelbeplanting.

Het pand is rustiek gelegen aan de als beschermd gezicht aangewezen Hoofdweg door Bellingwolde. Een dam over de gracht verleent toegang tot het pad naar de hoofdentree van het woongedeelte.

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ met aan de noordoostzijde twee krimpen en aan de zuidwestzijde één krimp. Het geheel onderkelderde VOORHUIS is opgetrokken in blokken gepleisterde baksteen op een in gebouchardeerde blokken gepleisterd trasraam. Het schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft twee gepleisterde schoorstenen en een kroonlijst. Op de hoeken van de gevels pilasters, gepleisterd in blokken met decoratieve motieven.

De voorgevel (noordwest) wordt benadrukt door een iets risalerende, doorgetrokken middenpartij onder een steekkap (zadeldak). In de middenpartij twee paneeldeuren met deurlicht en bovenlicht tussen in drie blokken gepleisterde pilasters, die een houten balkon ondersteunen. Voor de twee deuren een houten bordes op palen, met een ijzeren hek bestaande uit decoratief stijl- en regelwerk en een houten trapje. Het houten balkon met opengewerkt gietijzeren hekwerk tussen twee houten pijlers, is bereikbaar via twee deuren met deurlicht en bovenlicht. De deuren bevinden zich tussen drie decoratief gepleisterde pilasters, samengevat onder een gepleisterd fronton met fries.

Zowel links als rechts van de middenpartij twee H-vensters met bovenlicht en gepleisterde omlijsting met decoratieve kuif met vrouwenkopje, en twee getoogde keldervensters onder een ingekerfde getoogde strek.

In de noordoostgevel de hoofdentree bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht, binnen een gepleisterde omlijsting van twee decoratief gepleisterde pilasters met fantasiekapiteel met vrouwenkopje, een fries met triglyfen en een kroonlijst. Voor de deur een natuurstenen stoep (vijf treden). Aan weerszijden van de entree twee openslaande vensters met bovenlicht en gepleisterde omlijsting met decoratieve kuif met vrouwenkopje, en twee getoogde keldervensters met ingekerfde getoogde strek.

In de zuidwestgevel drie openslaande vensters met bovenlicht en gepleisterde omlijsting met decoratieve kuif met vrouwenkopje, en drie getoogde keldervensters met ingekerfde getoogde strek.

De bovenlichten van alle deuren en vensters in het voorhuis hebben geschilderd glas-in-lood.

De aan de achterzijde vastgebouwde SCHUUR is opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een aangekapt schilddak met wolfeind. Het dak is gedekt met een rode Hollandse pan en heeft een aantal ijzeren dakraampjes. De eerste krimp aan de noordoostgevel heeft een kroonlijst; in de gepleisterde noordwestzijde een staand venster; in de noordoostzijde twee zesruitsvensters met strek, een dubbel zesruitsvenster met strek, en een (vernieuwde) deur met bovenlicht met levensboom en strek. De bovenlichten van de zesruitsvensters hebben geschilderd glas-in-lood. De tweede krimp heeft een afgesnoten hoek met houten beschot en garagedeur (niet origineel); aan de noordoostzijde twee houten schuurvensters met rollaag en elf getoogde ijzeren schuurvensters met roedenverdeling.

Aan de zuidwestgevel van de schuur een gepleisterd deel met een getoogd venster met roedenverdeling. De krimp heeft een (vernieuwde) afgesnoten hoek met dubbele rondboogvormige schuurdeuren; in de zuidwestzijde vier getoogde ijzeren schuurvensters met roedenverdeling en een klein smal venster.

In de achtergevel (zuidoost) hoge dubbele schuifdeuren (niet origineel), dubbele getoogde staldeuren met latei, (later dichtgemetselde) dubbele staldeuren en negen getoogde ijzeren schuurvensters met roedenverdeling, en een houten w.c. venster met diefijzer.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het stucplafond met rozet; de paneeldeuren met diamantkoppen geschilderd in houtnerfstructuur; de dubbele tochtdeuren met (vernieuwde) deurlichten binnen een omlijsting met kroonlijst. In de voorkamer het stucplafond met rozet met engeltjes; de zwart marmeren schouw met schelpmotief en gepleisterde schacht met kroonlijst met eierlijst, en spiegel met lijst van gips met bladgoud en gebroken fronton. In de kelder de vloer van plavuizen en de gepleisterde segmentbogen met houten lattendeuren erin.

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1878 met oudere schuur