521804 - Steenbakkerij Randwijk
Randwijk A 256
Renkumse Veerweg 3, 6666 LE te Heteren

Omschrijving

Deze STEENOVEN is omstreeks 1926 gebouwd als gesloten continu-ringoven en in 1977 omgevormd tot zigzag-vlamoven. De in vuurvaste steen opgetrokken oven op rechthoekig grondplan beschikt over 12 kamers die bereikbaar zijn via evenzoveel stalen kruipoorten in de lange zijden van het gebouw. In de segmentboogvormige gewelven van de kamers zijn vier rijen ronde stookgaten uitgespaard. De stookzone verplaatst zich geleidelijk door de kamers via het meandervormig geknikte rookkanaal. De oven is aan de bovenzijde afgedekt met een dikke laag klei en zand. Op de stookzolder worden de kolen gestort in de kleine stookgaten. De zolder wordt overkapt door twee evenwijdige zadeldaken. Halverwege de gemeenschappelijke zakgoot steekt de hoge schoorsteen omhoog. De stookzolder ontvangt licht door vier houten dakkapellen in de lange zijden en door negenruits ramen in de vier houten geveltoppen aan de korte zijden. Het overstek van de rondom doorgetrokken dakschilden rust op een houtconstructie van stijlen en schoren. De houten stijlen zijn geplaatst op bakstenen poeren. Het dak is belegd met overwegend rode en gesmoorde oud-Hollandse en verbeterde Hollandse pannen. De afwatering geschiedt zonder goten. De open ruimte ten oosten en westen van de steenoven is in gebruik als tasveld voor de gebakken stenen.

STEENOVEN.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en vrijwel gaaf voorbeeld van een gesloten continu-oven met schoorsteen, die omstreeks 1926 is gebouwd als ringoven en in 1977 is omgevormd tot zigzag-vlamoven. Het object heeft zeldzaamheidswaarde als een nog in bedrijf zijnde semi-ambachtelijke, deels met kolen gestookte steenoven van het zigzag-type.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een markant in het Gelderse rivierengebied gesitueerd en compleet steenbakkerij-complex. Het object heeft wegens haar functie en de inrichting van het fabrieksterrein ensemblewaarde met de omringende overige bebouwing van het complex. Met name de hoge schoorsteen is als landmark van bijzondere betekenis voor het aanzien van de landschappelijke omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van deze, voor het continu bakken van vormelingen in meerdere kamers bestemde, steenoven met stookzolder. Het object is van belang als uitdrukking van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage. Bovendien draagt de steenoven in hoge mate bij aan de bijzonder illustratieve waarde van dit fabriekscomplex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Steenoven continu-ringoven

continu-ringoven