Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521808
Complexnummer
521804 - Steenbakkerij Randwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82940/102
Kadastrale aanduiding
Randwijk A 256
Renkumse Veerweg 3, 6666 LE te Heteren

Omschrijving

Omschrijving

Deze DROOGSCHUUR (XXb), een zogenaamde haaghut, bij de entree van het fabrieksterrein zuidelijk van een andere droogschuur betreft een langgerekte éénbeukige open schuur met houten rekken in beide lange zijden. Een reeks houten stijlen ondersteunt evenzoveel nokstijlspanten met horizontale balken en schoren. Deze houtconstructie draagt een sporenkap met gesmoorde en rode oud-Hollandse pannen. Het langgerekte zadeldak heeft een nokrichting van oost naar west, watert af zonder goten en is aan de voorranden voorzien van windveren. De geveltoppen aan de korte zijden zijn met planken beschoten. De haaghut is niet meer in gebruik voor het drogen van vormelingen.

Waardering

DROOGSCHUUR (haaghut) uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een langgerekte overdekte schuur met houten rekken in de lange open zijde voor het drogen van vormelingen. Het object wordt gekenmerkt door een uiterst functionele architectuur, die een optimale droging van de vormelingen door de zon en de wind mogelijk maakt.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een markant in het Gelderse rivierengebied gesitueerd en compleet steenbakkerij-complex. Het object heeft wegens zijn functie en de inrichting van het fabrieksterrein ensemblewaarde met de omringende overige bebouwing van het complex.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van dit voor het drogen van vormelingen bestemd bouwwerk. Het object is van belang als uitdrukking van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage. Bovendien draagt het bij aan de bijzonder illustratieve waarde van dit fabriekscomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521804. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Droogschuur haaghut

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1950
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing