523241 - Woningen Fa. van der Griendt
Horst G 599
Apostelweg 4, 5766 PM te Griendtsveen

Vrijstaand woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt.

De firma Van der Griendt was verantwoordelijk voor de turfstrooiselwinning in en rond Griendtsveen. Van de oorspronkelijk 12 woningen resteren nog 10 woningen. Slechts vier van deze tien panden verkeren in een redelijk gave staat. De panden werden omstreeks 1900 gebouwd in een tradionalistische stijl met elementen van de Engelse landhuisstijl. Het ontwerp voor de woningen wordt toegeschreven aan architect L. Kooken uit Eindhoven.

Omschrijving

De basis van het ontwerp is een L-vormig grondplan. Dit pand vormt hierop een variatie. Het pand telt een bouwlaag plus dakverdieping en wordt afgedekt met zadeldaken met betonpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hout. Gecementeerde plint.

Rechthoekige houten vensters en deuren. Bovenlichten met kleine roedeverdeling. Rechterdeel voorgevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een driedelig venster. Gecementeerde dorpelsteen en gebogen strek. Geveldeel uitlopend in een topgevel met houten beschot met hierin een dubbel venster. Dak met overstek.

Linkerdeel voorgevel iets terugliggend onder een luifelvormig doorlopend dakgedeelte. De luifel rust op een viertal houten kolommen. In het rechterdeel van het terugliggend geveldeel de rechthoekige houten voordeur met bovenlicht. Deze voordeur is niet authentiek. Het venster links van de deur is wel authentiek en heeft een bovenlicht met roedeverdeling. De afsluiting van het linkerdeel van de voorgevel wordt gevormd door een houten wand met hierin rechthoekige houten panelen met hierin ruiten. In het voorgeveldakdeel twee dakvensters van omstreeks 1990.

Linkerzijgevel met in de eerste bouwlaag een niet authentiek rechthoekig houten venster. Linkerzijgevel loopt uit in een topgevel met houten beschot met hierin een klein dubbel venster. In de zijgevel van de uitbouw aan de achtergevel een niet authentiek klein rechthoekig venster.

Achtergevel met aan de linkerzijde een iets vooruitspringend gedeelte uitlopend in een topgevel met houten beschot. In de eerste bouwlaag van dit geveldeel een rechthoekig houten venster met gebogen strek.

In de topgevel een rechthoekig houten venster met bovenlicht met kleine roedeverdeling. Aan de rechterzijde een bouwdeel in een bouwlaag met lessenaarsdak. In de achtergevel van dit bouwdeel een rechthoekige houten deur en twee kleine houten venstertjes. Dit bouwdeel heeft een halfsteens metselverband.

De langgerekte rechterzijgevel telt drie rechthoekige vensters met een bovenlicht met kleine roedeverdeling en gebogen strek. Tussen het eerste en tweede venster een geprofileerd schoorsteenkanaal. Op het dak rechts van de schoorsteen een dakkapel met dubbel venster.

Aan de benedenzijde van het middelste venster een klein keldervenster.

De structuur van het interieur is vrijwel in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

De voormalige stafwoning aan de Apostelweg 4 bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de huisvesting van het personeel van een firma voor de fabricage van turfstrooisel. De woning bezit architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste bouwstijl en de ornamentiek. Ensemblewaarde bezit deze stafwoning als onderdeel van een groter complex woningen gebouwd volgens een bepaalde opzet op korte afstand van de villa van de directeur van de firma.

De woning is van algemeen belang op grond van de hoge mate van cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) stafwoning

met elementen Engelse landhuisstijl