Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526807
Complexnummer
526806 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82690/153
Kadastrale aanduiding
Oosterhout V 698
Bij Heikant 86, 4909 AP te Oosteind

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: Vlaamse schuur.

Inleiding

Op het erf achter de langgevelboerderij staat een gepotdekselde en met een rieten schilddak gedekte VLAAMSE SCHUUR. De schuur is in ambachtelijk-traditionele stijl geheel uit hout en riet opgetrokken en draagt streekeigen kenmerken. Datering XVIIIB of XIXA. De Vlaamse schuur is in gebruik als stalling.

Omschrijving

De Vlaamse schuur heeft drie asymmetrische eiken gebinten van rijzige hoogte, waarvan de dekbalk aan één zijde als ankerbalkgebint is uitgevoerd en aan de andere zijde is opgelegd en oversteekt. Sporenkap uit rondhout, deels voorzien van haanhouten. Langsdeel met (vernieuwde) dubbele deeldeuren, waarvoor de rieten kap alleen aan de veldzijde opgelicht is. Ventilatiesleuven met houten schuiven.

Waardering

De Vlaamse schuur is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleine, voor West-Brabant zo kenmerkende Vlaamse schuur. Door haar bijzondere constructiewijze heeft de Vlaamse schuur bouwhistorische betekenis. De schuur is van architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen in- en exterieur, die bovendien een grote mate van gaafheid vertonen; verder vanwege de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele materialen en vormen. Door de ligging van de schuur bij de langgevelboerderij en de karschop aan een oude verkeersas heeft de schuur een duidelijke ensemblewaarde en markeert zij mede de oude bewoningskern van Oosteind.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526806. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden