Monumentnummer: 17514 - Kurhaus
Gevers Deynootplein 30 2586 CK te 's-Gravenhage

« Vorige  |  1 /  |  Volgende »

Algemeen

Monumentnummer17514
MonumentnaamKurhaus
StatusBeschermd
Complexnummer
Aanwijzingsbesluit
Inschrijving register26-07-1974
Kadaster deel/nr2303/52
Int. KentekenN

Locatie

ProvincieZuid-Holland
Gemeente's-Gravenhage
Woonplaats's-Gravenhage
Buurt/wijk
SitueringOnbekend
X-Y coŲrd79304-458881

Omschrijving

Kurhaus, 1884-1885, door de architecten J.F. Henkenhaf en F. Egbert.

Herbouwd met enkel wijzigingen na een brand, 1886-1887.

Belangrijk voorbeeld van neo-renaissance-architectuur in maniŽristische 16e-eeuwse trant.

LANGWERPIG GEBOUW met uitspringende middengedeelte, waarin de grote concertzaal, bekroond door een koepel en geflankeerd door hoekpaviljoens met koepels.

Aan de uiteinden van het naar de zee gekeerde front naar voren springende zijvleugels, die het Kurhausterras...
Lees verder

Adressen:

Hoofd-
adres
Straat Nr Toev. Postcd. Situering Locatie Woonplaats
J   Gevers Deynootplein   30      2586 CK         's-Gravenhage  

Functies:

Hoofd-
functie
Functie-
soort
Hoofd-
categorie
Sub-
categorie
Functie Verbij-
zonder
Toelichting
J   Oorspronkelijke functie   Cult.,gezondh., wetenschap   Gezondheidszorg           

Percelen:

Kadastrale gemeente Sectie Kad. object Appartement Grondperceel
's-Gravenhage AF  AF  3708     
« Vorige  |  1 /  |  Volgende »


x
x

Kurhaus, 1884-1885, door de architecten J.F. Henkenhaf en F. Egbert.

Herbouwd met enkel wijzigingen na een brand, 1886-1887.

Belangrijk voorbeeld van neo-renaissance-architectuur in maniŽristische 16e-eeuwse trant.

LANGWERPIG GEBOUW met uitspringende middengedeelte, waarin de grote concertzaal, bekroond door een koepel en geflankeerd door hoekpaviljoens met koepels.

Aan de uiteinden van het naar de zee gekeerde front naar voren springende zijvleugels, die het Kurhausterras omvatten.

De gevel aan het Gevers Deynootplein heeft aan de uiteinden risalieten en wordt geleed door pilasters van de kolossale orde. De gevel aan de zeezijde is in arcaden opgelost.

Restanten van de oorspronkelijke inrichting en fragmenten van Art-Nouveau-interieurs zijn echter latere betimmeringen bewaard gebleven.

Stedebouwkundig vervult het gebouw een belangrijke functie voor het aspect van de badplaats: vanaf de zeezijde door de geslaagde compositie van de vooruitspringende vleugels en de koepel als dominerend element; van de landzijde vooral door zijn situatie als eindpunt van de as, die gevormd wordt door de Badhuisweg.