Monumentnummer: 334003 - Witte Huis
Wijnhaven 3 3011 WG te Rotterdam

« Vorige  |  1 /  |  Volgende »

Algemeen

Monumentnummer334003
MonumentnaamWitte Huis
StatusBeschermd
Complexnummer
Aanwijzingsbesluit
Inschrijving register14-05-1986
Kadaster deel/nr9079/14
Int. KentekenN

Locatie

ProvincieZuid-Holland
GemeenteRotterdam
WoonplaatsRotterdam
Buurt/wijk
SitueringOnbekend
X-Y co÷rd93391-437076

Omschrijving

Aan drie zijden geheel vrijstaand, hoog kantorengebouw, genaamd HET WITTE HUIS ten behoeve van de gelijknamige NV gebouwd in 1897-'98 naar ontwerp van W. Molenbroek in een op Amerikaanse voorbeelden geinspireerde eclectische trant, met tien verdiepingen op een bijna vierkante grondslag onder afgeplat leien schilddak (thans gedekt met kunstleien).

Het onderkelderde kantorengebouw is opgetrokken in traditionele stapelbouw, met een centraal trappenhuis en twee inmiddels vernieuwde liften en...
Lees verder

Adressen:

Hoofd-
adres
Straat Nr Toev. Postcd. Situering Locatie Woonplaats
J   Wijnhaven   3      3011 WG         Rotterdam  
N   Geldersekade   1      3011 WB         Rotterdam  

Functies:

Hoofd-
functie
Functie-
soort
Hoofd-
categorie
Sub-
categorie
Functie Verbij-
zonder
Toelichting
J   Oorspronkelijke functie   Handel,kant.,opsl, transp.   Handel en kantoor           

Percelen:

Kadastrale gemeente Sectie Kad. object Appartement Grondperceel
Rotterdam 4e afd. (AE,AF,AG,AH)  AH  23     
« Vorige  |  1 /  |  Volgende »


x
x

Aan drie zijden geheel vrijstaand, hoog kantorengebouw, genaamd HET WITTE HUIS ten behoeve van de gelijknamige NV gebouwd in 1897-'98 naar ontwerp van W. Molenbroek in een op Amerikaanse voorbeelden geinspireerde eclectische trant, met tien verdiepingen op een bijna vierkante grondslag onder afgeplat leien schilddak (thans gedekt met kunstleien).

Het onderkelderde kantorengebouw is opgetrokken in traditionele stapelbouw, met een centraal trappenhuis en twee inmiddels vernieuwde liften en rondom kantoorruimten. De buitengevels zijn bij de destijds voor winkels en cafe bestemde beganegrond en bij de eerste verdieping met natuursteen bekleed; de hogere verdiepingen zijn voorzien van witgeglazuurde baksteen (vandaar de naam van het gebouw), afgewisseld met geometrische decoraties in gele, rode en blauwe baksteen en veelkleurige tegeltableaux met bloemmotieven in Art Nouveau-trant blijkens signering vervaardigd door 'Holland', Utrecht. De gevels worden alle drie bekroond door een topgevel in het midden en afgesloten met natuurstenen lijsten. De Z-gevel, bevat de hoofd-ingang, gemarkeerd door een natuurstenen frontaal, de O-gevel het naam-opschrift in de rondboognis van de topgevel, en voorts op beide hoeken een ronde erker bij alle verdiepingen, bekroond door een arkeltorentje; de Z- en N-gevels bezitten elk een ronde wijzerplaat in de topgevel en het jaartalopschrift 1898 in de bekroning van de N-gevel.

Aan de W-zijde is de gevel teruggerooid in het midden ten behoeve van vluchttrappen.

Ter hoogte van de eerste verdieping is een in oorsprong zestal beelden geplaatst, op piedestals en overhuifd door natuurstenen baldakijns, alle naar ontwerp van Simon Miedema en voorzien van vergulde inscripties, met respectievelijk de personificaties van (Z) de 'Zeevaart' (oorspronkelijk geplaatst aan de N-gevel, doch na het bombardement van 1940 verplaatst ter vervanging van het vernielde beeld van de 'Arbeid') en de 'Vooruitgang' (O) de 'Landbouw' en de 'Nijverheid', (N) de 'Handel'. De ronde hoekerkers zijn aan de basis voorzien van natuurstenen reliefs met gevleugelde draken en voorts van smeedijzeren lamphaken met florale motieven, evenals het smeedijzeren hekwerk op het dak. Het afgeplatte dak was van oudsher ingericht als uitzichtspunt en voor de plaatsing van reclameborden.

Inwendig resteert nog de ijzeren trapconstructie en bijbehorende leuningen met siersmeedwerk in het trappenhuis, alsmede de glas-in-lood-ramen, voorzien van gestileerde bloemmotieven in Art Nouveau-trant en gescheiden door deelzuiltjes; voorts mascarons in de entreehal en tegellambrizering met relieflijst van gestileerde bloemen.

Kantorengebouw van kenmerkende door Amerika beinvloede eclectische architectuur met details in Art Nouveau-trant, destijds hoogste en een der oudste 'wolkenkrabbers' van Europa en van meet af aan ingericht voor afzonderlijke verhuur van kantoorruimten met deel gemeenschappelijke voorzieningen; derhalve van algemeen belang wegens architectuur-historische en typologische waarde alsook wegens markante situering op de hoek van de Wijnhaven.