Complex-omschrijving behorende bij: Havelte, Overcingelaan 2

Inleiding

Zeer mooi nabij het eveneens beschermde huis 'Overcinge' (1645 e.v.) gelegen in aanleg midden-17de-eeuws en later boerderijcomplex, bestaande uit boerderij met zijbaander en ankerbalkgebint en waardevolle interieur-onderdelen, in aanleg midden-17de-eeuwse vrijstaande schaapskooi met ankerbalkgebint en ten dele met veldkeitjes bestraat erf. De eveneens met veldkeitjes bestrate weg waaraan de boerderij is gelegen, maakte eertijds deel uit van de postweg naar Coevorden en de Duitse grens. Het complex, dat niet meer in gebruik is als agrarisch bedrijf, is met zorg en respect voor de oorspronkelijke karakteristieken aangepast aan moderne bewoning. Daartoe is ondermeer een deel van het stalgedeelte voor bewoning geschikt gemaakt. Het geheel is omstreeks 1965 gerestaureerd.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit in aanleg midden-17de-eeuwse boerderij met zijbaander en waardevolle constructieve- en interieur-onderdelen, vrijstaande in aanleg eveneens nog 17de-eeuwse schaapskooi en ten dele met veldkeitjes bestraat erf, van algemeen belang wegens

- de ouderdom van hoofd- zowel als bijgebouw

- de verzorgde architectonische vormgeving van het hoofdgebouw en de daarin nog aanwezige waardevolle interieur-onderdelen alsmede de hoge mate van gaafheid en oorspronkelijkheid van ex- en interieur (gebintconstructie, materiaalgebruik, detaillering, indeling interieur, interieur-onderdelen)

- de visuele (en vroeger ook functionele) relatie tussen hoofdgebouw, bijschuur en ten dele met keitjesbestraat erf alsook de relatie van het gehele complex met het nabij gelegen in aanleg uit dezelfde tijd daterende Huis Overcinge

- de ligging aan de met veldkeitjes bestrate voormalige postweg naar Coevorden.