Omschrijving

BUITENPLAATS DE PARCKELAER. De oudste bewaard gebleven sporen van de buitenplaats De Parckelaer, waarvan de geschiedenis tot in de 15e eeuw teruggaat, dateren uit de 17e eeuw en zijn waar te nemen aan het blokvormige hoofdgebouw, dat centraal in de historische parkaanleg is gesitueerd. Het hoofdgebouw werd in de 18e eeuw vergroot, maar behield zijn blokvormige uiterlijk. Toen kwamen waarschijnlijk de regelmatige gevelindeling aan de west- en noordzijde en de regelmatige opbouw van de centrale middengang met aangrenzende rechthoekige vertrekken in het inwendige van het huis tot stand. In het begin van de 19e eeuw werd het huis van empire-schuifvensters voorzien. Een laatste grote verbouwing betrof de vernieuwing van de voorgevel met brede getoogde vensters en aanbouw van een veranda in de tweede helft van de 19e eeuw. Vermoedelijk in de tijd dat het huis empire-vensters kreeg, werd het huidige vloeiend geaccidenteerde park in landschapsstijl aangelegd. De belangrijkste bestanddelen van dit park bestaan uit open ruimten met boomcoulissen, vergezichten in noordelijke richting, een slingerbos, waterpartijen en slingerpaden. Ter hoogte van het huis werd het wandelpad aan de noordzijde van het huis tot een 'ha-ha' verdiept, opdat het gezicht vanuit het huis over de weilanden in noordelijke richting zo min mogelijk zouden worden onderbroken.

De historische aanleg van De Parckelaer wordt omsloten door de Blikkenweg en door de kadastrale percelen Twello nrs. A1677, A963, A1451, A1700, A1699 en A1467. De historische buitenplaats De Parckelaer heeft de volgende samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW (Huis De Parckelaer), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 410036;2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 410037;3. TUINPRIEEL, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 410038.

De historische buitenplaats is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang, vanwege:

------het blokvormige hoofdgebouw, waarvan de hoofdvorm, het inwendige en de zijgevels en achtergevel een gaaf voorbeeld zijn van een in oorsprong 17e-eeuws blokvormig hoofdgebouw, dat visueel de kern van de buitenplaats markeert;

--de historische tuin- en parkaanleg in landschapsstijl, die uit de eerste helft van de 19e eeuw dateert en die met de centrale en iets verhoogde ligging van het hoofdgebouw en met de vergezichten over de weilanden in noordelijk richting tot een geslaagde landschappelijke compositie is gesmeed met een sterk ruimtelijk effect;