Omschrijving

Dit complex omvat de volgende onderdelen: 1. PARKFLAT AAN DE WESTZIJDE VAN HET COMPLEX, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452714. 2. PARKFLAT AAN DE OOSTZIJDE VAN HET COMPLEX, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452715. 3. BOUWBLOK AAN DE NOORDZIJDE VAN HET COMPLEX, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452716. 4. BOUWBLOK AAN DE ZUIDZIJDE VAN HET COMPLEX, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452717. Inleiding.

Op een rechthoekig terrein opgetrokken complex van vier appartementsgebouwen, begrensd door een lage ommuring met hekwerk aan de Marlot- en Offenberglaan, een vijver aan de oostzijde van het complex en een plantsoen aan de Leidse Straatweg, gebouwd door de architect J.J. Brandes in 1934 in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het complex heeft de volgende samenstellende onderdelen: twee flatstroken en twee "villa-achtige" bouwblokken waarin oorspronkelijk in totaal 52 appartementen zijn opgenomen.

Omschrijving.

Vier bouwdelen omsluiten een rechthoekig terrein en vormen tesamen de Parkflat Marlot. Aan de lange zijden zijn twee flatstroken en aan de korte zijden twee bouwmassa's, die de indruk geven van villa's. De architectuur is die van de Nieuwe Haagse School. Alle kenmerken van deze bij uitstek door J.J. Brandes gehanteerde stijlvorm zijn hier terug te vinden; een zorgvuldige groepering van de bouwmassa's, de horizontale geleding door middel van betonnen lateien en dorpels, donkerrode baksteen, diepliggende voeg en kappen met brede overstek.

De vier bouwdelen staan met elkaar in verbinding middels overdekte galerijen. Onder de galerijen en de flatstroken lopen twee van elkaar gescheiden gangen die in verbinding stonden met de keuken en de dienstvertrekken en oorspronkelijk voor het bedienend personeel waren bedoeld. Midden op het terrein voor de directiewoning zijn garages gebouwd, die deels onder het maaiveld zijn gelegen. Hierboven is een gazon aangelegd. N.B. de dakdekking en de stalen vensters zijn ten dele vernieuwd.

Waardering.

De parkflat Marlot met groen en ommuring is cultuurhistorisch van belang wegens de innovatieve waarde en ontwikkeling van de parkflat als nieuw type woonhuis. Architectuurhistorisch van belang als een duidelijk herkenbaar en gaaf voorbeeld van de Nieuwe Haagse School.