Inleiding.

Op een trapeziumvormig terrein gebouwd complex van gebouwen, begrensd door de Tweede Messstraat, de Neptunusstraat en de Berkenbosch Blokstraat. Ontworpen door A.J. Kropholler en voltooid door C.W. van Moorsel. Gebouwd in de jaren 1913, 1917-1925 en 1965. Het complex heeft de volgende samenstellende onderdelen: twee bouwblokken met respectievelijk 3 (Berkenbosch Blokstraat 3,5,7) en 12 (Berkenbosch Blokstraat 11 t/m 17, Neptunusstraat 140 t/m 154 en 2e Messstraat 112) woningen alsmede een kerk met kapel, pastorie en kosterswoning (Berkenbosch Blokstraat 9, 2e Messstraat 108,110). Omschrijving.

Het complex woningen met kerk is in de jaren 1912-1925 gerealiseerd, waarbij van de kerk in 1912-1913 de torenvoet met portaal, links hiervan de Lourdeskapel en rechts de pastorie werden uitgevoerd. De kerk zelf kwam in 1924-1925 tot stand naar plannen van Krophollers leerling C. van Moorsel. De toren is pas in 1965 naar de plannen van Kropholler voltooid. De gebouwen zijn qua vormgeving kenmerkend voor het traditionalisme; een voortzetting van de inheemse baksteenarchitectuur waarbij de baksteen en het ambachtelijke element (houten kapconstructies en het ijzeren beslag) een belangrijke rol spelen. Alle woonhuizen dateren uit 1917-1925 en tellen drie bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak. De bakstenen gevels zijn twee vensterassen breed en hebben een driezijdige bakstenen erkeruitbouw. Boven de erkers zijn balkons met deels geopende balustraden. In de houten vensters zijn nog ten dele de oorspronkelijke zes- en achtruitsramen. Tussen de twee bouwblokken met woningen in de eenbeukige kerk, pastorie en kosterswoning gesitueerd. Waardering.

Architectuurhistorisch is het complex woningen en kerk met pastorie en kosterswoning van belang als voorbeeld van bouwen in de trant van het traditionalisme. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect A.J. Kropholler. Een typologische en ensemblewaarde vormt het bijzondere gegeven van woonhuizen en kerk in een totaalontwerp. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedenbouwkundige situering aan de Berkenbosch Blokstraat.