Complex-omschrijving Inleiding

Complex arbeiderswoningen uit 1855-1856, gebouwd naar ontwerp van de architect E. Saraber, in opdracht van de "Vereeniging tot verbetering der woningen van de arbeidende klasse te 's-Gravenhage" met technische adviezen van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Het complex arbeiderswoningen Schuddegeest is een der eerste voorbeelden in Nederland van arbeiderswoningbouw waarbij niet speculatieve maar ideele doeleinden voorop stonden. Het is tevens het eerste projekt van de genoemde vereniging. De voormalige woningen Schuddegeest 104-148 zijn ca. 1880 verkocht aan de ontwikkelingsmaatschappij "Suriname" en gesloopt ten behoeve van woningbouw aan de Suriname- en Paramaribostraat. Het in 1993 gerestaureerde complex bestaat uit vier blokken met in totaal 58 woningen.

Omschrijving

Vier blokken woningen, bestaande uit de bovenwoningen Schuddegeest 40-56 en de benedenwoningen Schuddegeest 86-102; de bovenwoningen Schuddegeest 58-70 en de benedenwoningen Schuddegeest 72-84; de rug-aan-rug gebouwde woningen met een lage verdieping Schuddegeest 150-166 en 168-184; de woning met verdieping Schuddegeest 186 en de beneden- en bovenwoning Schuddegeest 188-190, welk rijtje haaks is geprojekteerd op de woningen met lage verdieping Schuddegeest 192-196, die weer haaks zijn gebouwd op de woningen met verdieping Mallemolen 75-77.

De woningen zijn in traditionele bouwwijze uitgevoerd met sobere bakstenen gevels onder rechte gootlijsten, vensters met flauw getoogde strekken en stolpramen, deuren met rechthoekige panelen. De eerste woningen zijn in 1855-1856 gebouwd, waarna het complex geleidelijk in dezelfde vormgeving is uitgebreid.De rug-aan-rug woningen Schuddegeest 150-184 bezitten nog de oorspronkelijke opzet, bestaande uit een begane grond met een lage verdieping onder een flauw hellend gemeenschappelijk zadeldak.

De beneden- en bovenwoningen Schuddegeest 40-102 zijn in 1904 uitgebreid waarbij de lage verdieping werd vervangen door twee volledige bovenverdiepingen met plat dak.

Bij de beneden- en bovenwoningen behoren tuintjes die bij de benedenwoningen nog merendeels de afscheidingen met houten hekken en heggetjes bezitten.

Waardering

Complex arbeiderswoningen met bijbehorende tuintjes en erfafscheidingen van sociaal-historisch, typologisch en architectuurhistorisch belang als een der eerste voorbeelden in Nederland van sociale woningbouw zonder speculatieve doeleinden.