Inleiding

In de Oostduinen gelegen Duinwaterleidingcomplex van de DWL (Duinwaterleiding) uit 1874, met gebouwen opgetrokken in eclectische bouwstijl. Het te beschermen deel van het complex bestaat uit de volgende samenstellende onderdelen: de watertoren (Pompstationsweg 327) en het machinegebouw met ketelhuis (Pompstationsweg 325). De watertoren werd gebouwd naar ontwerp van architect L.A. Brouwer, in samenwerking met de technische adviseur Th. Stang en is in 1990 gerestaureerd. Tijdens de restauratie van 1990 is een nieuw stalen reservoir ingebracht, de oude kap vernieuwd en voorzien van een koperen bedekking en zijn de stalen ramen vervangen. Het ketelhuis werd eveneens door architect Brouwer ontworpen; in 1901 met een machinekamer uitgebreid.

N.B. De moderne eenlaags bouw die door overdekte gangen verbonden is met de machinekamer, is van bescherming uitgezonderd. Omschrijving

Bakstenen watertoren in rijke eclectische architectuur, voorzien van geprofileerde hardstenen lijsten, smalle rondboogvensters, geblokte rondboogfriezen, gebosseerde pilasters, natuurstenen muurzuilen en een natuurstenen balustrade.

Het oudste deel van het machinegebouw is met uitzondering van het ketelhuis ontdaan van de ornamentiek uit de bouwtijd. De machinekamer met achthoekige traptoren uit 1901 is opgetrokken in een mengvorm van middeleeuwse en art nouveau motieven. Natuurstenen hoekblokken, lijsten, gebeeldhouwde consoles, boogfriezen en kantelen kenmerken het gebouw.

Waardering

Complex van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van 19e-eeuwse utiliteitsbouw in een rijke eclectische bouwstijl; hoofdvormen, materiaalgebruik en detailleringen zijn goed bewaard.