Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, gebouwd in 1890 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar en bestaande uit een boerderij van het middenhuis-type, een vrijstaande wagenloods en een mestvaalt-overkapping. Het erf is ten dele met klinkers verhard. De erfaanleg aan de straatzijde (Kerklaan) valt buiten de bescherming.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij, wagenloods, mestvaalt- overkapping en erfverharding van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam.