Inleiding

GESTICHTSCOMPLEX bestaande uit GESTICHTSGEBOUW en (gereconstrueerde) KLOKKESTOEL. De oprichting van het complex dateert van 1823 en valt samen met de beginactiviteiten van de Maatschappij van Weldadigheid. Het ontwerp is van Generaal Johannes van den Bosch. Er waren in totaal drie van dit soort gestichtsgebouwen, te weten Eerste, Tweede en Derde gesticht.

Tot in 1993 stond ten westen van het Tweede Gesticht (binnen de omgrachting) een touwslagerij, vermoedelijk gebouwd rond 1900.

NB: de huisnummering is onduidelijk. De aangegeven huisnummers komen voor op het bouwvolume aan de noordzijde. De overige zijden kennen geen huisnummer.

Waardering

Het complex Tweede Gesticht is van buitengewoon cultuurhistorisch, architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van Veenhuizen en als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.