Inleiding

Op een rechthoekig terrein tussen Overtoom en Vondelpark gelegen complex rondom 'villa Betty', bestaande uit een eclectische villa uit 1877-78 met verschillende stijlkamers uit 1900, koetshuis met koetsierswoning en poort in neo-Renaissance stijl uit 1900, en bijbehorende tuin-objecten uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Complex-omschrijving

Het op een rechthoekig terrein tussen Overtoom en Vondelpark in twee fasen tot stand gekomen stedelijk VILLA-complex van Villa Betty bestaat uit de volgende complex-onderdelen: - de achter op het erf, dichtbij het Vondelpark, gesitueerde VILLA met drie bouwlagen en kapverdieping onder samenstel van uitstekende zakdeldaken met houtsnijwerk in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl vermoedelijk naar ontwerp van H.G. Koster uitgevoerd in opdracht van F.A. en P.H.F. Smithuysen in 1877-78; in 1900 villa Betty genaamd en van Jugendstil-interieur voorzien in opdracht van de nieuwe eigenaar E.A. Lehmann (Overtoom 241); - het langs de Overtoom aan de straatzijde gesitueerde KOETSHUIS met koetsierswoning en poort in neo-Renaissance-stijl uit 1900 (Overtoom 243-245); - de VOETBRUG over de tuinvijver met imitatie-boomstronk in kunststeen.

Zie voor verdere details de afzonderlijke object-omschrijvingen.

Waardering

In twee fasen tot stand gekomen stedelijk villa-complex met villa en bijbehorende interieur-onderdelen, voormalig koetshuis met koetsierswoning en poort, en bijbehorende tuin-objecten van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde; tevens van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere situering aan het Vondelpark.