Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde pastorie en kapelanie. De pastorie is door middel van een muur aan de rechterzijgevel verbonden met de naastgelegen kapelanie. Pastorie en kapelanie zijn gelegen aan het Kerkplein naast de reeds rijksbeschermde R.K. Sint Martninuskerk.

Omschrijving

Pastorie en kapelanie beiden gebouwd in een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl. De pastorie is gebouwd in baksteen, hardsteen en mergel. De kapelanie is gebouwd in baksteen en hardsteen.

Waardering

De pastorie en naastgelegen kapelanie zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. De combinatie is eveneens typologisch van belang. Ensemblewaarde ontlenen pastorie en naastgelegen kapelanie aan de situering aan het Kerkplein naast de monumentale Sint Martinuskerk en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Gronsveld. De pastorie in combinatie met de naastgelegen kapelanie is tenslotte van algemeen belang op grond van de typologische en functionele zeldzaamheid.