Inleiding

Het complex bestaat uit acht identieke WOONHUIZEN in Interbellum-architectuur, aan de in de jaren '20 aangelegde, brede Groningerstraat. De woningrij is zeer typerend voor deze straat waar meer van dergelijke complexen met aan elkaar gelijke woningen te vinden zijn. De bijzondere oorspronkelijkheid en gaafheid van de acht onderhavige woningen in deze rij zijn echter opvallend.

Van de vier woningen op nr. 82, 84, 86 en 88 bestaat één oorspronkelijke bouwtekening. Ze zijn in 1935 gebouwd door K. Kuipers. De vier hieraan identieke woningen zijn eveneens rond deze tijd tot stand gekomen.

Iedere woning heeft een kleine voortuin, oorspronkelijk begrensd door een ligusterhaag. Via een tegelpad dat is afgezet met rode bakstenen strips is de ingang aan de zijgevel van ieder object te bereiken. De woningen zijn aan de achtergevel met elkaar verbonden door tussenmuurtjes, waarvan sommige nog met een deur. Achter de woningen zijn dubbele schuurtjes aan het begin van een diepe achtertuin. De woningen zijn veelal inpandig gewijzigd en verschillen daardoor van elkaar wat betreft de indeling.

Het complex van woonhuizen uit 1935 aan de Groningerstraat is van belang:

- vanwege de betekenis van het straatbeeld wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van het dorp (vgl.Groningerstraat 67-79),

- vanwege de grote eenvormigheid, versterkt door de hoge mate van gaafheid,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van detaillering,