Inleiding

ZIEKENHUISCOMPLEX bestaande uit een HOOFDGEBOUW met nabijgelegen ZUSTERHUIS. De eerste steen van het in 1900 voltooide complex werd, volgens herdenkingsplaquette in het portaal aan de voorzijde (O) van het hoofdgebouw, gelegd in 1899. Het door C.B. Posthumus Meyjes in overgangsarchitectuur ontworpen ziekenhuiscomplex werd gebouwd in opdracht van de stichting Snouck van Loosen, die ontstaan is uit de nalatenschap van de in 1885 overleden Maria Magdalena Snouck van Loosen.

N.B. Zowel de linker- (Z) als de rechtervleugel (N) respectievelijk in 1958 en in 1932 aan het hoofdgebouw toegevoegd vallen buiten de bescherming evenals de westelijke aanbouw aan de achterzijde. De genoemde wijzigingen hebben evenwel het monumentale karakter van het hoofdgebouw niet geschaad.

Complex-omschrijving.

Het complex van de Snouck van Loosen ziekeninrichting omvat de kern van het hoofdgebouw en het vrijstaande zusterhuis, beide opgetrokken in baksteen met natuurstenen accenten onder met rode geglazuurde kruispannen gedekte daken, waarbij het hoofdgebouw rijker is gedecoreerd dan het sober gehouden zusterhuis. Het hoofdgebouw is met de noklijn evenwijdig gelegen aan de westzijde van de Vijzelstraat, het zusterhuis bevindt zich midden op het binnenterrein.

Waardering

Het in overgangsarchitectuuruitgevoerde complex van de Snouck van Loosen ziekeninrichting is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van kleinschalige ziekenhuisarchitectuur rond de eeuwwisseling alsook wegens de verbondenheid met de voor Enkhuizen zo belangrijke Snouck van Loosenstichting.