Complexgegevens

Complexnummer
507240

Omschrijving

Inleiding:

In 1933 te Berg en Terblijt naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KATHOLIEKE KERK, met PASTORIE en KAPELANIE. Het tegenover het kerkgebouw gelegen BAARHUISJE behoort eveneens tot dit complex.

Het complex is op een ten opzichte van de Rijksweg iets hoger gelegen rechthoekig terrein gesitueerd. De pastorie is tussen de kerk en de Rijksweg gelegen en is via de sacristie met de kerk verbonden. De kapelanie is gelegen aan de overzijde van de weg die het terrein van het complex doorsnijdt. Aan deze zijde van weg tegenover het kerkgebouw ligt het kerkhof met het baarhuisje.

De kerk is gebouwd in een neo-gothische trant, pastorie, kapelanie en baarhuisje in een traditionele bouwstijl.

Kerk, pastorie en kapelanie en baarhuisje zijn omgeven door gazons en kleine boomgroepen.

Omschrijving:

Katholieke kerk, pastorie, kapelanie en baarhuisje. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen.

De kerk is gebouwd in een neo-gothische trant, pastorie, kapelanie en baarhuisje in een traditionele bouwstijl.

Waardering:

Het geheel van kerkgebouw met pastorie, kapelanie en baarhuisje bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kerk en in mindere mate de pastorie, kapelanie en het baarhuisje bezitten architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeelden van het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger, vanwege de esthetische kwaliteit van de ontwerpen, het gebruik van mergel en Kunradersteen als bouwmateriaal en de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur m.n. van het kerkgebouw. Ensemblewaarde ontleent dit complex aan de situering in de kern Berg en Terblijt en verbonden met de ontwikkeling van deze kern in de jaren dertig. Het complex is tevens van betekenis voor het aanzien van deze kern. Kerkgebouw, pastorie, kapelanie en baarhuisje zijn tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur van het kerkgebouw en het exterieur van de overige gebouwen. Het complex is tevens van belang wegens architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.