Inleiding

Complex van monumentaal LANDHUIS uit 1909 met bijbehorend KOETSHUIS, houten TUINSCHUUR en THEEHUISJE.

Het huis is in neo-klassicistische stijl gebouwd in opdracht van G.W. Wisselink J.Hzn. naar een ontwerp van de Enschedese architect A. Beltman Gzn.. De aannemer J. Nijhuis uit Haaksbergen voerde het werk uit. Bij een verbouwing in 1938 is de oorspronkelijke hoofdingang van de voorgevel (Z) verplaatst naar de westgevel en is tegen de achtergevel een garage aangebouwd. Het huis heette aanvankelijk Zonnevanck maar draagt tegenwoordig de naam Blanckenborgh, naar het gelijknamige kasteel dat in Haaksbergen heeft gestaan.

Het bureau Beltman (drie generaties) bouwde tussen 1870 en 1940 voor verschillende Twentse fabrikanten woonhuizen, en kantoor- en fabrieksgebouwen. Omdat de smaak en de wensen van de opdrachtgever de vormgeving bepaalden, vertoont met name het woonhuisoeuvre van het bureau een diversiteit aan bouwstijlen. Het vroege werk is grotendeels eclectisch, na 1900 wordt veelal de monumentale klassicistische vormentaal toegepast. Opvallend is de invloed van de Engelse landhuis- en cottagestijl die samenhangt met de sterke oriëntatie van de Twentse fabrikanten op de Engelse textielindustrie. Het landhuis staat in een voor het publiek als wandelgebied opengestelde parkachtige tuin binnen de bebouwde kom van het dorp Haaksbergen. De voorgevel van het huis is (Z) naar de Enschedesestraat gericht. De tuin is vvor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang

Het koetshuis staat ten noordwesten van het huis en de tuinschuur en het theehuisje aan de noordzijde verscholen in het groen. Vanaf de Enschedesestraat loopt een door kastanjebomen en beuken geflankeerde oprijlaan in een boog voor het huis langs.

Waardering

Complex van een landhuis met bijgebouwen van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bouwstijl van de complexonderdelen

- de beeldbepalende situering op de hoek van de Enschedesestraat en de Wiedenbroeksingel in het dorp Haaksbergen

- de gaafheid van de complexonderdelen