Inleiding

De eigentijds vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE "Hoeve de Haar" met bijbehorende VARKENSSTAL is in 1927 op het landgoed De Haar als proefboerderij gebouwd in opdracht van de N.V. Landbouw Maatschappij "Boschoord". Een deel van het woonhuisgedeelte van de boerderij was bestemd tot jachtkamer voor de familie Stork uit Hengelo. De architecten Jans en Henneke maakten het gevelontwerp bij een reeds bestaande plattegrond van de boerderij. De uitvoerder van het werk was J.B. Coenraadt, bouwkundige aan de Kon. Weeffabrieken in Hengelo.

De boerderij ligt met de achtergevel naar de weg en met de voorzijde naar het zuiden georiënteerd. Het woonhuisgedeelte met de voormalige jachtkamer is vrijwel ongewijzigd, het bedrijfsgedeelte is ingrijpend verbouwd maar wel bepalend voor de hoofdvorm van de boerderij. De varkenschuur staat aan de westkant haaks op de boerderij. De overige schuren op het erf zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Boerderij met bijbehorende varkensstal van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van proefboerderij voor een landbouwmaatschappij en jachtkamer van de familie Stork

- de eigentijdse vormgeving van de boerderij en varkensschuur

- de redelijke mate van gaafheid van het woonhuisgedeelte van de boerderij