Inleiding

Rooms-katholieke ZAALKERK (deels met zijbeuken), St. Stephanus, in de huidige vorm in 1919 ontworpen door architect J.A. Kropholler in de bouwstijl van de Delftse School met gotische invloed.

Het westelijke deel van de kerk is om de oorspronkelijke waterstaatskerk gebouwd. De mansardekap van de waterstaatskerk bevindt zich nog onder het zadeldak. De kerk is later aan de oostzijde uitgebreid tot het huidige bouwvolume.

Het interieur van de kerk is gaaf, de ramen zijn in 1992 gerestaureerd. Van wie de muurschilderingen op de oostwand van de kerk zijn is onbekend, er spreekt duidelijk invloed van J. Toorop uit de etherische figuren. Afgebeeld zijn bebaarde mannen met halo's die de harp bespelen of een offergave aanbieden aan het Lam Gods in het midden.

Omschrijving

De kerk staat op de kruising van de Bornerbroeksestraat en de Pastoor Ossestraat in het centrum van Bornerbroek.

De zaalkerk is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853, die vooral in Twente decennial lang merkbaar was

- als kenmerkend ontwerp in het oeuvre van architect J.A. Kropholler

- vanwege de Delftse-school architectuur