Inleiding

Het complex, dat op een vrij smal terrein ligt, niet ver en ten zuiden van de Buorren, bestaat uit de Rooms-Katholieke KERK "Maria Geboorte" en de PASTORIE, omsloten aan de voorzijde door een MUURTJE met ezelsrug. De kerk van het type zaalkerk is in 1839 in Waterstaatsstijl gebouwd door architect A. van der Moer -aannemer was P.J. van der Wal uit Leeuwarden- als vervanging van de oude schuilkerk uit 1734 die op de plaats van het huidige parochiehuis stond, die op haar beurt de nog oudere schuilkerk aan de Hommemastrjitte verving. In 1939, op aandringen van de toenmalig pastoor, heeft het kerkbestuur opdracht gegeven aan architect J.M. van Hardeveld uit Amsterdam om een nieuw voorportaal, een nieuwe toren en een nieuwe pastorie te bouwen. Zij werden gebouwd in een stijl, verwant aan de Delftse School. De nieuwe pastorie kwam ten zuiden van de naar het oosten gerichte kerk te liggen. De kerk ligt teruggerooid ten opzichte van de weg. Tussen de oude pastorie uit ca. 1890 (ten noorden van de kerk, die nu de functie heeft van verenigingsgebouw met kerklokalen), de nieuwe pastorie en de kerk is een pleintje ontstaan. Hiervoor langs is een lage gemetselde muur met ezelsrug gebouwd, die ter hoogte van de ingang is onderbroken. Achterin de smalle tuin is in 1839 in bruine bakstenen een koetshuis onder zadeldak met zwarte gegolfde Friese pannen gebouwd. Het perceel voor de begraafplaats, ten westen van de kerk, is rond 1930 aangekocht. De oude pastorie, het koetshuis en de begraafplaats vallen buiten bescherming van rijkswege vanwege te gering belang.

Waardering

Het complex van de Rooms-Katholieke kerk "Maria Geboorte" met pastorie en muurtje te Dronrijp is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling;

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek;

- voor het aanzien van de streek en het dorp;

- vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur;

- vanwege de architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen (kerk en pastorie omsloten door muurtje);

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.