Inleiding

In 1910-1912 als onderdeel van stadsuitbreiding gebouwde woonwijk, gesitueerd op een rechthoekig terrein, omsloten door Kasteelstraat, Nicolaas Honinghstraat, Verkuijl Quakkelaarstraat en Callenfelsstraat. Vermoedelijk gebouwd naar een ontwerp van de Vlissingse architect A. Dijkstra.

De planmatig aangelegde woonwijk kwam tot stand in opdracht van de oudste woningbouwvereniging van Vlissingen, de in 1909 opgerichte Vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvesting (V.V.V.).

Het geheel bestaat uit 178 arbeiderswoningen, verdeeld in blokken van twee tot acht woningen. De wijk heeft een rechthoekig stratenplan met inspringende rooilijnen en een uitgebreide groenvoorziening; alle woningen bezitten een voor- en achtertuin.

De recent bijgeplaatste bergingen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Alle woningen hebben een begane grondlaag met daarboven een kapverdieping. Ze zijn telkens per twee symmetrisch ingedeeld met een topgevel met dwarskap in het midden en gegroepeerd in eenheden van twee, vier, vijf, zes, zeven of acht woningen. De woningen zijn opgetrokken in roodbruine baksteen en voorzien van uitgesmede muurankers. Boven in de topgevels bevindt zich houten beschot. De kozijnen zijn gerenoveerd, maar hebben wel de originele afmeting behouden. De zadeldaken, voorzien van overstekken en gootlijsten op geprofileerde klossen, zijn bij een renovatie gedekt met rode betonpannen.

De vensters zijn voorzien van bakstenen onderdorpels en alle gevelopeningen worden bekroond door een strek. De voordeuren zijn vernieuwd.

Elke woning bezit op de begane grond een voordeur met bovenlicht en een voormalig dubbel venster en op de verdieping, in de topgevel, één venster.

Waardering

Woonwijk van sociaalhistorische en stedebouwkundige waarde en van waarde voor de ontwikkeling van de volkshuisvesting.