Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een VILLABOERDERIJ gebouwd in 1908 naar een ontwerp van architect P.M.A. Huurman uit Groningen en een bijbehorende VOETGANGERSBRUG uit omstreeks 1930. De villa van de boerderij die in opdracht van de heer J.P. Dijkhuis is gebouwd, is opgetrokken in een Overgangsarchitectuur waarin Art Nouveau en Chaletstijl elementen zijn te herkennen.

Het bouwplan betrof destijds een verplaatsing van een boerderij op de wierde De Houw die tussen Leens en Ulrum ligt. De nieuwe boerderij is gebouwd op een locatie iets ten zuidwesten van die van de oude boerderij, langs de doorgaande weg van Ulrum naar Leens. De oude boerderij is toentertijd afgebroken.

De nieuwe boerderij bestaat uit een villa die door middel van een korte hals met de hoofdschuur en de ernaast gelegen bijschuur wordt verbonden. In het noordelijk gedeelte van de hoofdschuur was naast enkele dienstruimten een woning voor de eerste arbeider ondergebracht. Het betonnen bruggetje met een fraai smeedijzeren hekwerk dat voor de boerderij ligt is in de jaren dertig vernieuwd.

Waardering

Boerderijcomplex met villaboerderij en voetgangersbrug van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het eerste decennium van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- als representant van het oeuvre van P.M.A. Huurman

- vanwege de hoge esthetische kwaliteit van het ontwerp