Complexgegevens

Complexnummer
509471

Omschrijving

Inleiding

COMPLEX, Oud Bokum genaamd, bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ uit 1858 en een vrijstaande BIJSCHUUR uit 1935. Oud Bokum en het ernaast gelegen Nieuw Bokum liggen ten noorden van Kloosterburen, tegen de Oude Provinciale Dijk aan. Vroeger waren beide boerderijen in bezit van de familie Borgman. Het terrein waarop het complex Oud Bokum is gelegen, is deels omgracht en heeft langs de zuidzijde een rij linden die in 1858 zijn aangeplant.

In 1858 lieten K.I. Borgman en zijn vrouw R.S. Groenewold, getuige de gevelsteen in het voorhuis van de boerderij, een nieuwe boerderij bouwen in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant ter vervanging van een oudere. De nieuwe boerderij is van het Oldambtster type, een boerderijtype dat afkomstig is uit het Oldambt en niet veel voorkomt op het Hogeland. K.I. Borgman was één van de eerste boeren in Nederland die overging tot de aanleg van een drainagesysteem om de afwatering van de akkerbouwgronden te verbeteren. Enige jaren na de bouw werd aan de westzijde van het voorste gedeelte van de schuur een aanbouw gepleegd, waar een woning voor de eerste arbeider werd ondergebracht. In 1875 werd naar aanleiding van een nieuwe inpoldering de hoofdschuur met een vak verlengd tot acht vakken en werd naast de hoofdschuur een bijschuur gebouwd die in 1986 is afgebroken. In 1928 is aan de voorgevel van het voorhuis een serre aangebouwd. In 1965 is het bovenste deel van de voorgevel van het woonhuis vervangen door een spouwmuur en zijn de gemetselde schoorstenen vervangen door schoorstenen van hout en asbest.

In 1935 werd op het achtererf van de boerderij een nieuwe bijschuur geplaatst naar een ontwerp van architect W. Reitsema uit Leens in een stijl die kenmerken vertoont van de Amsterdamse School.

Waardering

Oldambtster boerderij met bijschuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het midden van de 19de en tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderijtype op het Hogeland

- vanwege de sobere, maar fraaie vormgeving van de twee onderdelen van het complex

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de verschillende onderdelen van het complex

- vanwege de beeldbepalende ligging van het complex in het landschap ten noorden van Kloosterburen