Inleiding

Het kloostercomplex Arca Pacis is gelegen op het terrein van de voormalige buitenplaats Broekbergen. Het landhuis, dat werd gebouwd in 1755, werd bewoond door de vrijgezellen Samuel en Balthasar van der Muelen, broers van Joseph Elias van der Muelen van het ernaast gelegen Dennenburg. In 1875 vestigden zich hier de uit Duitsland verdreven zusters Benedictinessen. Zij lieten in 1879 het landhuis tot contemplatief slotklooster inrichten, waarna in 1883 door architect A. Tepe een kapel met klokkentoren in neogotische stijl is bijgebouwd. Hiervan resteert thans alleen nog de klokkentoren. De kapel is in de jaren 1964-65 vervangen door de huidige kapel van architect J. Dresme en valt evenals de toen gebouwde verbinding met het hoofdgebouw buiten de rijksbescherming. In 1896 werd een hoge gemetselde tuinmuur gebouwd rond het complex. Hierdoor kreeg het klooster een grotere beslotenheid. Het erbinnen gelegen parkbos bevat diverse soorten bomen en een heiligenbeeld op een sokkel. De sloten vormen een restant van de 18de eeuwse aanleg. Het kloostergebouw kreeg na de verbouwing van 1910, door architect H. Kroes, het huidige aanzien. Na het Tweede Vaticaans Concilie in 1963 is het klooster opengesteld voor de buitenwereld. Sinds 1997 fungeert het gebouw niet meer als klooster.

Omschrijving

Het aan het eind van de Engweg, tussen de Buitenplaats Dennenburg en het landelijke gebied gelegen KLOOSTERCOMPLEX heeft als kadastraal nummer C 4035. Het wordt aan de westzijde omsloten door de Engweg, aan de zuidzijde deels door de Engweg en deels door weilanden. De oostzijde grenst eveneens aan weilanden. De volgende complexonderdelen vallen onder de bescherming:

- Het hoofdgebouw (complexonderdeel 1)

- De toren (complexonderdeel 2)

- De tuinmuur (complexonderdeel 3)

Waardering

Het complex is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geloofsuitdrukking en in relatie met de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied. Voorts is het van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard kloostercomplex en van ensemblewaarde vanwege de bijzondere ligging aan de zuidzijde van de bebouwde kom van Driebergen, grenzend aan het open weidegebied en de buitenplaats De Dennenburg.