Inleiding

Complex bestaande uit het PALEIS VAN JUSTITIE, twee MUREN en het NOTARIEEL ARCHIEF. Het archief is ontworpen in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en het Rationalisme, de muren in Neo-Classicistische vormgeving. De muren zijn tegelijk met het neo-classicistische gerechtshof gebouwd in de periode 1838-1841, het archief in 1912. Het zuilenportiek van het gerechtshof en de twee muren vormen drie visueel aansluitende wanden aan het plein, dat wordt gevormd doordat voorgevel van het gerechtshof terugligt van de rooilijn. De twee gepleisterde muren maken deel uit van de aan het plein grenzende zijgevels van de Lutherse kerk en van het notarieel archief. Het complex grenst aan het park dat de plaats van de vestingwerken in heeft genomen en staat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Het interieur van zowel het gerechtsgebouw als het archief is gewijzigd vanwege de nieuwe functie. Beide gebouwen worden door het Museum voor Naïeve Kunst gebruikt en zijn met elkaar verbonden middels een (eveneens gewijzigd) tussenlid.

Waardering

Het complex met het paleis van jusitie, het notarieel archief en de twee muren is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de functie van de gebouwen in het provinciaal bestuur

- de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en het Rationalisme en de Neo-Classicistische vormgeving

- de beeldbepalende ligging van de onderdelen ten opzichte van elkaar en aan het stadspark