Inleiding

Complex van vrijstaande RENTENIERSWONING MET KOETSHUIS, bestaande uit het huis "Brandwijck" met koetshuis en twee kleine pijlers bij de erfafscheiding, gelegen aan de westzijde van de Grote Sloot bij Sint Maartensbrug. Vanaf de 17de eeuw was op deze plaats reeds een buitenverblijf gesitueerd. Het buitenverblijf was afwisselend bekend onder de namen "Brantwijck" en "Brandlust". Het huidige huis "Brandwijck" dateert uit 1872, het koetshuis en de pijlers zijn ouder en dateren vermoedelijk uit de 18de eeuw. De kleine wegsloot die het erf van de Grote Sloot scheidde, is gedempt.

Omschrijving

Het complex omvat drie afzonderlijk te beschermen onderdelen: het HUIS "Brandwijck", de TOEGANGSPARTIJ bestaande uit twee pijlers, en het KOETSHUIS. Het koetshuis ligt ten noorden van het woonhuis. Zowel woonhuis als koetshuis zijn teruggelegen gesitueerd ten opzichte van de Grote Sloot.

Waardering

Het complex "Brandwijck" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voornamelijk uit de 19de eeuw daterend klein buitenverblijf op het Noordhollandse platteland van de Zijpe- en Hazepolder.