Inleiding

BOERDERIJ met bijbehorende WONING gebouwd in Ambachtelijk Traditionalistische stijl in opdracht van de gebroeders Willem en Kors van Harten. De boerderij werd in 1858 als stadsboerderij gebouwd en is reeds opgenomen in het monumentenregister (mon. nr. 30595). De woning werd gebouwd als rentenierswoning en kwam enkele jaren na de bouw van de boerderij gereed.

N.B. De boerderij werd in 1977 vernieuwd. Op het westelijk en oostelijk dakschild van de rentenierswoning zijn na de oorlog dakkapellen toegevoegd die voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. Het houtwerk langs de dakrand is vervangen.

Omschrijving

Boerderij en rentenierswoning zijn beeldbepalend aan de dijk gesitueerd langs de een van de beide toegangswegen aan de westelijke zijde van Nieuwpoort. Het perceel grenst aan west- en zuidzijde aan de Veste. Beide panden vormen een ensemble en liggen naast elkaar, de rentenierswoning westelijk van de boerderij, met de nok evenwijdig aan de straat. Voor de panden zijn smalle tuintjes aangelegd omgeven door hagen.

Waardering

Boerderij en rentenierswoning zijn cultuurhistorisch van algemeen belang als illustratie van een sociale ontwikkeling in een boerenbedrijf waarbij de gepensioneerde boer naast de boerderij een eigen woning bouwde.

Boerderij en rentenierswoning zijn architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de Traditionele Ambachtelijke bouwstijl van de panden en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Beide panden zijn beeldbepalend gesitueerd bij de entree van Nieuwpoort en vormen een functionele en situationele eenheid.