Inleiding

Het complex bestaat uit een kop-romp BOERDERIJ de 'Oranjehoeve', een overdekte houten SCHUUR voor de berging van mest en een STOOKHOK. Het complex, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, heeft een complexe voorgeschiedenis. Ter plaatse stond een boerderij van het Zuidfriese type, waarvan de gedenksteen in de schuur opnieuw is ingemetseld. In 1867 ontwierp H. Luiking uit Lemmer in opdracht van Jan Bieruma Oosting een experimentele gelede boerderij genaamd Oranjehoeve. Een hevige brand in 1897 verwoestte het grootste gedeelte van de boerderij: slechts het voorhuis bleef behouden. Het schuurgedeelte werd in 1898 herbouwd door timmerman J.G. Brouwer, maar in een traditionele schuurvorm met stallen van het Friese type. Het woonhuis werd gelijktijdig voorzien van een jachtkamer. De boerderij ligt ver verwijderd van de openbare weg: ervoor is een weiland waarin solitaire beuken en eiken staan. Een oprijlaan aan de oostzijde van het terrein leidt naar de boerderij. Bij het complex behoren landerijen en een bosgebied aan de achterzijde. De overdekte mestbergplaats achter de boerderij, genaamd 'De Goudmijn', kwam ook in 1867 tot stand, evenals het stookhok dat haaks op de westgevel van de boerderij is georinteerd. De arbeiderswoning met stookhok, Schoterlandseweg 61, behoort van oorsprong ook bij de boerderij. Deze objecten komen echter niet in aanmerking voor bescherming van rijkswege. Verder vallen buiten bescherming van rijkswege de navolgende onderdelen van het complex: de recentelijk gebouwde ligboxstal en hooiloods wegens de economische waarde; het nabij gelegen restant van een overkluisde aardappelkelder en het houtskelet van een hooiberg met vaste kap wegens ondergeschikt belang.

Waardering

Het complex 'De Oranjehoeve' in Oudeschoot bestaande uit een boerderij, een schuur voor mestberging en een stookhok, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van belang als uitdrukking van een landbouwhistorische ontwikkeling,

- vanwege de redelijke mate van belang voor het oeuvre van de architecten H. Luiking en J.G. Brouwer,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van detaillering en ornamentiek in een landschappelijke trant,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur van de samenstellende onderdelen van het complex,

- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie van het boerderijcomplex met het omliggende gebied,

- vanwege de bijzondere betekenis van het complex als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is, te weten het gebied met de buitenplaasen Oranjewoud-Oudeschoot,

- vanwege de hoge mate van visuele en ruimtelijke gaafheid van het boerderijcomplex met de landschappelijke omgeving.