Inleiding

PARK met GEDENKNAALD voor G.J. van Heek. De parkaanleg bestaat uit het G.J. van Heekpark en het daarmee verbonden van Lochemsbleekpark.

Het G.J. van Heekpark is een ontwerp van P.H. Wattez uit 1918 en is een schenking van de familie Van Heek aan de gemeente Enschede. Echtgenote en kinderen van Gerrit Jan van Heek (gestorven 28-12-1915) voldeden in een schenkingsbrief in 1918 aan de wens het terrein ten behoeve van de inwoners van Enschede en Lonneker aan de gemeente over te dragen, waarna de officiële opening plaatsvond op 26-8-1918. In april 1922 werd ter ere van de schenker een gedenknaald centraal in dit park geplaatst. De naald is gedecoreerd in Nieuwe Kunst stijl.

Het westelijk gelegen deel is het van Lochemsbleekpark, dat in 1929 als openbaar park met het G.J. van Heekpark verbonden werd en eveneens onder bescherming valt. Dit deel was oorspronkelijk een oudere tuin bij een zomerhuis, vóór 1908 aangelegd in Engelse landschapsstijl. Op de verbinding tussen beide parken werd een berceau van haagbeuk aangelegd. Het park ligt ten noorden van de kruising Hengelosestraat/Boddenkampsingel, wordt aan de noordwestzijde begrensd door de Roessinghsbleekweg en aan de noordoostzijde door de Minister de Savornin Lohmanlaan en Walhofstraat. Deze markeringen waren als wegen (de zuidelijke) of als houtwallen (de noordelijke) rond de percelen bij de aanleg aanwezig. Uit de globaal vierkante hoofdvorm van het terrein ligt aan de zijde langs de Hengelosestraat een rechthoekig perceel met een andere bestemming. Alleen bij de kruisingen met de Roessinghsbleekweg en de Boddenkampsingel raakt het park aan deze straat. Omstreeks 1971 is het G.J. van Heekpark aan de zuid-oostzijde verkleind ten behoeve van de verandering van de Boddenkampsingel. Hierbij is de ingangspartij aan deze singel vervallen en vervangen door het huidige stenen plein. De sportvelden en tennisbanen aan de noord- en noordoostzijde in het park zijn in de loop der jaren vergroot. De objecten in de parken zijn, uitgezonderd de gedenknaald, voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Waardering

G.J. van Heekpark met het Van Lochemsbleekpark en gedenknaald van cultuur-, tuin-, architectuurhistorische en stedebouwkundige betekenis:

- als voorbeeld van de aanleg van openbare parken door fabrikanten, zoals dat rond 1900 in zwang was en vanwege de herinnering aan de stichter G.J. van Heek

- als goed voorbeeld van de ontwikkeling in de parkarchitectuur van het begin van de 20ste eeuw, waarbij parken werden aangelegd met daarin opgenomen sportvelden en gebouwen met sociale en culturele functies

- vanwege de kwaliteit van de ontwerpen van de complexonderdelen, de gaafheid en de onderlinge ruimtelijke relatie

- als kenmerkend en gaaf voorbeeld uit het oeuvre van P.H. Wattez

- als zeldzaam voorbeeld van de combinatie van de prive-tuin bij een villa met het openbare park dat daardoor aanmerkelijk werd verrijkt.