Inleiding

Aan de noordzijde van de Midwouder Dorpsstraat gelegen villacomplex "Mariënhof" bestaande uit voormalige burgemeesterswoning (1867) met bijbehorend KOETSHUIS en TOEGANGSHEK in eclectische trant met invloeden van Chaletstijl in opdracht van de toenmalige burgemeester van Midwoud, de grondbezitter F. Groot.

Omschrijving

De villa ligt op geruime afstand van de weg en wordt hiervan gescheiden door een sloot en een tuin met volwassen geboomte. Het toegangshek staat op een brug die de verbinding vormt tussen de Midwouder Dorpsstraat en de ten westen van de voortuin gelegen oprijlaan. Het koetshuis staat aan het einde van de oprijlaan ten noordwesten van de villa. De noklijnen van villa en koetshuis staan haaks op de Midwouder Dorpsstraat. Beide zijn voorzien van rijk houtsnijwerk.

Waardering

Het uit 1867 daterende villacomplex "Mariënhof" met bijbehorend koetshuis en toegangshek is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname 19de eeuwse architectuur op het platteland. Het complex heeft daarbij ensemblewaarde als prominent onderdeel van het gaaf bewaard gebleven 19de-eeuwse dorpsbeeld van de Midwouder Dorpsstraat.