Inleiding

Complex "Casa Carmeli", bestaande uit VILLA "Carmeli" met bijbehorende TUINMANSWONING. De villa is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Bekslaan en de Vogelenzangseweg, is hoger gelegen ten opzichte van deze wegen en wordt omgeven door een grote tuin die aan de noordzijde reikt tot aan de bijbehorende tuinmanswoning aan Vogelenzangseweg 53. Villa en tuinmanswoning zijn gebouwd tussen 1850 en 1868 in een eclectische bouwstijl.

Waardering

Complex "Casa Carmeli", bestaande uit een villa en tuinmanswoning, is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als samenhangend, gaaf bewaard gebleven, representatief en zeldzaam geworden complex, gebouwd omstreeks het midden van de 19de eeuw en ontstaan als gevolg van een groeiende behoefte aan het wonen in een natuurrijke omgeving, welke uiteindelijk leidde tot de aanleg van villaparken.