Inleiding

Complex, bestaande uit VILLA met PAARDENSTAL gelegen aan de Herdersweg te Laren, gebouwd in 1924 (villa) en 1934 (paardenstal) naar ontwerp van architect W. Hamdorff in opdracht van J. Quanjer in de Gooise landhuisstijl. Het complex is gelegen aan de zuidzijde van de Herdersweg op het het meest westelijk gelegen erf, grenzend aan de Westerheide.

Het complex heeft ensemble- en situationele waarde met de eveneens door architect Hamdorff ontworpen villa "Westerheide" (adres: Herdersweg 22), die tezamen een karakteristieke overgang vormen van bebouwing naar natuur, c.q. van de dorpsbebouwing van Laren naar de Westerheide.

Omschrijving

Het complex omvat twee afzonderlijk te beschermen onderdelen, te weten de villa en de ten zuiden van de villa gelegen paardenstal, beide opgetrokken in baksteenbouw met rieten kap.

Waardering

Het complex van villa met paardenstal aan de Herdersweg te Laren is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een in de Gooise landhuisstijl opgetrokken villa en paardenstal uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft het complex ensemble- en situationele waarde met het pand aan de Herdersweg 22 vanwege de karakteristieke situering aan de rand van de heide door de integratie van natuur en cultuur, die onder meer tot uitdrukking komt in de glooiende noklijnen. Tevens is het complex van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect W. Hamdorff.