Inleiding

Ed. Cuypers kreeg samen met tuinarchitect D.F. Tersteeg in 1910 de opdracht tot de bouw van een nieuwe buitenplaats De Hooghe Vuursche. De buitenplaats bestaat uit een landhuis met tuin- en parkaanleg, een garage en een toegangshek. De opdrachtgever was koopvaardij-officier J.A.L. van den Bosch, die getrouwd was met baronesse Van Hardenbroeck. De tuin is aangelegd in de geometrische tuinstijl. Na de oplevering van de buitenplaats in 1912 werd het oude huis De Hooge Vuursche afgebroken. Na een brand in 1940 is het landhuis als hotel in gebruik genomen. In 1948 is het pand verbouwd door de architecten Holt en Bijvoet, waarbij de kap werd gewijzigd. Thans is in het pand een hotel-restaurant gevestigd. Op het terrein bevindt zich ook de in 1912 gebouwde garage. Deze is in 1977 verbouwd en valt buiten de bescherming.

Complexomschrijving

De BUITENPLAATS De hooghe Vuursche is gelegen aan de Hilversumseweg te Baarn en omvat de volgende onderdelen:

1. landhuis 2. tuinaanleg 3. toegangshek

De omgrenzingen van het gebied zijn aangegeven op de bij de omschrijving behorende kaart.

Waardering

De buitenplaats De Hooge Vuursche is van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaarde buitenplaats van na 1900. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwstijl, de eenheid tussen het huis en de tuinaanleg en de plaats van het werk in het oeuvre van de architect Ed Cuypers en de tuinarchitect D.F. Tersteeg. Het complex is van ensemblewaarde vanwege de ligging in de bosrijke omgeving aan de Hilversumseweg.