Inleiding

KANTOORGEBOUW en WATERTOREN van de voormalige tabaksfabriek van Louis Dobbelman naar ontwerp van de Waddinxveense architect P.D. Stuurman in 1940 gebouwd nadat de hoofdvestiging in Rotterdam bij het bombardement verwoest werd. De nieuwe fabriek werd in allerijl, vlak voordat de rantsoenering van bouwmaterialen van kracht werd. Het complex bestaat behalve uit een beschermenswaardig kantoorgebouw en een watertoren uit enkele grote fabriekshallen, een ketelhuis en een schoorsteenpijp. De Zakelijk Expressionistische bouwtrant is herkenbaar in de meeste gebouwen van het fabriekscomplex en geven het dan ook een coherent en herkenbaar aangezicht. NB Behalve het kantoorgebouw en de watertoren zijn de overige gebouwen op het terrein als complexonderdelen vanwege de leeftijd of ingrijpende wijzigingen voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het fabriekscomplex is gesitueerd aan de Noordkade, dichtbij de Gouwe, waarmee voorheen ook een directe verbinding bestond. Evenwijdig aan de openbare weg ligt voor het blokvormige kantoorgebouw, dat het gezicht van de fabriekshal vormt, een smalle rechte waterpartij met een gemetselde kademuur. De watertoren staat op het terrein (west) achter de niet voor bescherming in aanmerking komende fabriekshal met sheddaken en het ketelhuis met een schoorsteenpijp.

Waardering

Het kantoorgebouw en de watertoren zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatieve onderdelen van een redelijk gaaf en compleet bewaard gebleven fabriekscomplex uit de jaren dertig van deze eeuw en als zodanig een goed voorbeeld van industrieel erfgoed uit de periode 1850-1940. Beide onderdelen van het complex zijn tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Zakelijke Expressionistische bouwstijl van met name het kantoorgebouw. Als zodanig zijn de watertoren en het kantoorgebouw exemplarisch en gave voorbeelden van een kenmerkende ontwikkeling in de jongere Nederlandse architectuur. Tevens zijn de gebouwen uitwendig en grotendeels ook inwendig redelijke gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het fabriekscomplex is van hoge stedenbouwkundige waarde vanwege de ruimtelijk-functionele samenhang van de onderdelen waarbij het kantoorgebouw en de watertoren als ankerpunten gezien kunnen worden en vanwege de beeldbepalende situering aan de Noordkade in de nabijheid van de Gouwe.