Inleiding

In opdracht van de heer Kersbergen, directeur van een zalmvisserij, is circa 1870 een dijkwoning gebouwd als WOONHUIS met inpandig KANTOOR in Eclectische trant en een bijbehorende, vrijstaande SCHUUR, uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en Chaletstijl. Aan de achterzijde werd begin 20ste eeuw een veranda toegevoegd.

Omschrijving

Het complex ligt aan de Lekdijk, aan de rand van het dorpscentrum van Lekkerkerk en maakt deel uit van historische bebouwingsstructuur langs de dijk. Het tegen de dijk aangebouwde woonhuis (complexonderdeel 1) is met de langsgevel (noord) direct aan de weg gelegen. De achtertuin (zuid) grenst aan de rivier de Lek. Ten oosten van het pand is de vrijstaande, eveneens tegen de dijk aangebouwde schuur (complexonderdeel 2) gelegen met de kopgevel gericht naar de weg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde doordat het typologisch een goed voorbeeld is van een dijkwoning in Eclectische trant uit het derde kwart van de 19de eeuw met een met een bijbehorende schuur, uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en Chaletstijl. Gebouwd als dijkwoning voor een directeur van een zalmvisserij is het complex tevens van belang, omdat het herinnert aan een in de 19de eeuw voor deze streek belangrijke tak van industrie. Beide panden zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het complex is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk, een belangrijke uitvalsweg van Lekkerkerk.