Complexomschrijving:

Inleiding

Een complexje van vier ARBEIDERSWONINGEN dat in opdracht van de "Vereeniging tot verbetering van Volkshuisvesting" te Oenkerk in 1907 is ontworpen in ambachtelijk traditionele stijl door bouwmeester A.R. de Jong. De woningen zijn gesitueerd op een rechthoekig stuk grond met een schuine hoek aan de oostzijde. Het terrein wordt aan de zuidzijde begrensd door de Dr. Kylstraweg, waaraan drie woningen liggen, en aan de oostzijde door de Kaetsjemuoiwei, waaraan één woning ligt. Alle panden hebben de noklijn evenwijdig aan de straat en liggen op dezelfde rooilijn. Aan de voorzijde van de woningen staan twee (linde-) bomen. Met uitzondering van de woning aan de Kaetsjemuoiwei, die twee onregelmatige kavels heeft, hebben ze de beschikking over een diepe, langwerpige kavel grond. De oorspronkelijk dubbele woningen zijn na renovatie in 1980/81 omgebouwd tot eengezinswoningen en hebben een vernieuwde aankapping aan de achtergevel.

Omschrijving

De vrijwel identieke arbeiderswoningen zijn opgetrokken op een gesinterde bakstenen plint, in rode baksteen, verlevendigd met sierbanden van gele steen, op een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is gedekt met rode Friese gegolfde pannen; een schoorsteen op de nok; houten goot op klossen; windveren en houten makelaar. De zesruitsvensters staan onder strekken van afwisselende gele en rode stenen; de vernieuwde vensters in de topgevels onder een rollaag. De voorgevel bevat vier zesruitsvensters.

Waardering

Het complex van arbeiderswoningen uit 1907 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als uitdrukking van de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen aan het begin van de twintigste eeuw; - als regionaal voorbeeld van vroege sociale woningbouw onder de Woningwet van 1901; - vanwege de redelijke mate van gaafheid; - vanwege de eenvoudige en consequente vormgeving; - vanwege de nog in tact zijnde verkaveling.